Select Page
Zašto nagomilavamo kozmetičke proizvode i kako da to prestanemo da radimo?

Potrošačko društvo u kome živimo i trend  “spontanog kupovanja” sve više nas opseda, tako da uvučeni u mašinu i ne primećujemo kada je dosta kupovanja i kada stvari počinju da se nagomilavaju. Uvek fali još jedan više kozmetički proizvod, još jedna nova torbica, nova prolećna jakna, ukras za kuću…Jedino objašnjenje nepotrebne i nekontrolisane kupovine, čak i onoga što nam nije potrebno, je kratkotrajno zadovoljstvo, objašnjavaju psiholozi, potreba da bar na kratko budemo srećni. 

Da li se i vama to dešava? Volela bih da otvorimo diskusiju na tu temu. Konkretno, vezano za nagomilavanje kozmetičkih proizvoda. Da li i vas obuzima želja da stalno kupujete nove kozmetičke proizvode, uprkos tome što svi prethodni i dalje nisu potrošeni? 

Moje police su pune raznih krema, losiona za čišćenje, pena, gelova, losiona za  telo…o torbici sa šminkom da ne govorim. Koliko pudera i toniranih krema je dovoljno imati u isto vreme?  Koliko paleta senki, olovki za oči, ruževa… Pa ako mene pitate nikad nije dosta. I uvek možda nešto zatreba, pa treba imati u rezervi. I kada izađe nova krema, kako je ne isprobati, kako da se ona odmah ne nađe u mojoj potrošačkoj korpi? 

Ako je i kod vas slična situaciju, znajte da su brojni razlozi zašto odmah treba da prestanemo to da radimo:

  1. Ne možemo koristiti više kozmetičkih proizvoda u isto vreme, jer nijedan neće imati efekat a koža može loše odreagovati na brojne sastojke koje mešamo. 
  1. Iz razloga što ne možemo više proizvoda koristiti odjednom, dogodi se da pojedini proizvodi dugo stoje te im istekne rok trajanja, a da na to i ne primetimo.
  2. Nepotrebno trošimo novac. 
  3. Štedimo na prostoru. Naše police biće urednije, proizvodi lepše i skladnije raspoređeni, jer višak proizvoda neće samo skupljati prašinu i praviti nered.
  4. Ekološki problem. Masovna proizvodnja i potrošnja dovode do sve većeg ekološkog zagađenja. Na nivou pojedinca možemo učiniti mali ali značajan korak, time što ćemo smanjiti utrošak, odlagati pakovanja u predviđenom boksu za reciklažu, pokloniti nekome ono što ne koristimo itd. 

Šta možemo da promenimo? 

Birajte kvalitet a ne kvantitet, jer jedan dobar proizvod u koji možete uložiti ima moć da zameni mnoštvo jeftinijih i neisplativih. 

Pri svakom nagonu da posegnete ka novom proizvodu na policama drogerija, prvo se zapitajte Treba li mi ovo?

Ograničite kupovinu na jednu do dve mesečno. Tako ćete imati svoj limit i znati kada je dosta. Osim što novac neće kliziti iz ruku, osetićete se srećnima i ispunjenima kada uspete da uštedite. 

I oprez sa popustima. Znajte da je to, često samo marketinški trik koji nas vraća na početak priče, u potrašačko društvo gde se novac stalno i nekontrolisano troši tolikom brzinom da vidimo izlaz iz začaranog kruga. 

Izutetak su npr. crni petak ili praznični dani kada popusti mogu ići i do 50% pa je zaista isplativo kupovati. 

Koje su vaše metode uštede?

Pišite mi, 

 Foto: pinterest