Select Page
KADA TREBA POČETI SA ANTI – AGE NEGOM?

Starenje kože, neminovan je i sasvim prirodan proces. Kako naša koža sazreva, počinju se primećivati izvesne promene, gubitak vlažnosti, nedostatak sjaja, pojava finih linija, posebno na nežnim mestima, oko očiju i usana.

Večita dilema kod nas žena je kada početi sa anti age negom? I večita zabluda, da anti age, znači sprečiti pojavu starenja. Ne, starenje ne možemo sprečiti. Ali možemo značajno doprineti usporavanju procesa starenja, adekvatnom negom, stilom života, brigom o sebi i tako duže zadržati mladolikost, sjaj, blistavost i zdravlje kože.

Kada znamo da naš stil života, značajno utiče na proces starenja i izgled kože, onda sa anti age negom treba početi odmah, što pre, već u dvadesetim godinama. Pušenje, velike količine alkohola, preterano izlaganje suncu, štetnim UV zracima, korišćenje solarijuma, previše teške šminke i loših preparata, ono je što će sigurno doprineti da brže ostarite. Dovoljno sna, hidratacija spolja i iznutra, dovoljna količina tečnosti, odabir zdravih namirnica u ishrani, fizička aktivnost, naprotiv, navike su kojima i pre dvadesetih stičemo lepu, zdravu i mladoliku kožu u budućnosti. 

“Biti lepa sa 20 – to je prirodno, kada ste lepi sa 35 ili 45, to je životna pozicija”, citat je Monike Beluči, koji sam davno pročitala i zauvek ću pamtiti. Moja anti age nega, počela je već u ranim dvadesetim uz stalne izmene. Sada imam 27 godina i pokazaću vam preparate koje trenutno koristim. Anti age za mene ne znači ništa posebno, ništa spektakularno niti veliko. To bih ustvari nazvala, osnovnom, bazičnom negom u skladu sa godinama. Hidratacija je ključ ove nege. Serumi i kreme na bazi hijaluronske kiseline, ono su što sam prvo uvela u svoju rutinu. Kasnije je na red došao tonik sa kiselinama, serum sa salicilnom kiselinom, sada i q10 i retinol….

 

Jutarnja rutina – čišćenje:

U jutarnjoj rutini uglavnom ne koristim čistače, lice umivam mlakom vodom i nežno posušim peškirom. 

Protiv zagađenja – Vitamin C serum:

Nakon čišćenja nanosim Vitamin C serum, trenutno Revox – just vitamin C 20%. Ovaj moćan sastojak bori se protiv starenja kože, pružajući joj antiosidantu zaštitu od slobodnih radikala i oštećenja nastalih uticajem spoljašnje sredine. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena, posvetljuje ton kože, smanjuje hiperpigmentaciju onemogućavajući sintezu melanina. 

Više o dejstvu ovog sastojka i preporuku proizvoda potražite u ovom tekstu.

SPF -zaštitni faktor:

U letnjim mesecima, tokom sunčanih dana, obavezno je nanošenje zaštitnog faktora. Kako je moja koža kombinovana i sklona mašćenju, dugo sam tražila adekvatnu kremu sa zaštitnim faktorom, koja neće biti teška, niti dodatno umastiti moju kožu. Konačno pronašla sam Eucerin lagani fluid sa spf 50, koji obožavam, zbog njegove lagane teksture, brzog upijanja i naravno odlične zaštite. Proizvod je toliko lagan, gotovo neprimetan, ne ostavlja bele tragove, a idealan je i kao podloga za šminku.

 

revox serum

Vitamin C serum kao deo jutarnje rutine

Osnovna zaštita od sunca – Eucerin fluid i labelo sa zaštitnim faktorom

Večernja rutina – čišćenje:

Nakon dugog dana, sledi obavezno i adekvatno čišćenje. Šminku skidam micelarnom vodom, koju ispiram, a zatim lice kompletno očištim nekim gelom. Obično biram lagane, nežne gelove, koji lepo čiste a nisu agresivni za kožu. Ponekad u svoju rutinu uvodim jače gelove koji posebno deluju na uklanjanje mitisera i bubuljica, ukoliko se pojave. Trenutno omiljena umivalica je Balea gel za čišćenje i povremeno Neutrogena gel za problematičnu kožu.

Tonik: Nakon čišćenja, koristim Eveline tonik sa nekoliko vrsta kiselina, koji obožavam, jer je nežan, efikasan, ne isušuje kožu i o njemu sam vam pisala.

Svako drugo veče u rutini koristim Revox serum sa salicilnom kiselinom, otkriće godine, u borbi protiv mitisera, crvenila, bubuljica, nezameljiv. 

U danima kada njega ne koristim kožu hidriram i to  Skinology urea i hijaluron serumom koji je zaista odličan. Nakon seruma, uvek sledi noćna gel krema. Trenutno je to Nivea noćna regenerativna krema, o kojoj sam vam pisala (klik na naziv proizvoda). Kremice za područje oko očiju takođe jako volim i trenutno koristim Eucerin q10 kremicu za ovaj vid nege.

 

Nivea regenerativna noćna krema

I ako ne možemo sprečiti prirodne procese u našem telu, fantistična stvar je da možemo znatno uticati na brzinu odvijanja tih procesa svojim načinom života. Dok brinete o sebi, osećajte se zdravo i mladoliko, ne misleći o borama.

Kakvu rutinu vi praktikujete? Kada i kako počinjete sa anti age negom?

 

Pišite mi, 

Jelena

Naslovna fotografija: Pinterest