Select Page
PERAST: TAMO GDE TALASI ZAPLJUSKUJU STARA ZDANJA

Ponovo na moru…Posle dužeg isčekivanja odmora i bolje epidemiloške situacije, put me je odveo u Crnu Goru. Sentimentalno sam vezana za ovu malenu, pejzažima oslikanu zemlju, te ni ovaj kratak odmor nisam mogla a da ne iskoristim i zakoračim na obale Jadrana. I baš tamo, u Boko Kotorskom zalivu, nadomak Kotora, smešten je jedan mali, prelepi, istorijski gradić, koji eto prvi put obilazim.

Dugačka uska ulica, vodi me duž obale. Sa jedne strane pogled se prostire na široko morsko plavetnilo, a na njemu dva ostrvca kao dva bisera. Sa druge strane monumentalna zdanja, stara i nekoliko vekova, nemo stoje, osluškuju talase, beleže istoriju, uspomene, sećanja, očaravaju prolaznike.

Dva ostrva, poput dva bisera, ponos su ovog malenog gradića i njihovih meštana. Jedno prirodno, ostvo Sv.Đorđe, čuva stari katolički manastir iz 12.veka i lokalno groblje Perasta. Dok drugo veštačko ostrvo Gospa od Škrpjela, podignuto u čast Bogorodice, oslikava veru u Božija čuda. Naime, prema predanju, jednog letnjeg dana 1452.godine baš na ovom mestu, u sred mora pronađena je ikona Bogorodice sa malim Hristom, što je Peraštanima bio Božiji znak da na ovom mestu podignu crkvu, koja je danas turistička atrakcija.

Svake godine, na taj dan, povorka okićenih barki kreće ka ostvu, baca kamenje i vraća se natrag. Osim freski i ikona Bogorodice i Isusa, u ovoj crkvi nalaze se i srebrne zavetne pločice, simboli pobede moreplovaca nad piratima i olujama. Ostavljaju se u znak zahvalnosti Gospi za sačuvane živote.

Božanstvena panorama Perasta

Ponosno stoje na sredini mora, dva ostrva Sv.Đorđe i Gospa od Škrpjela

Duž obale nalaze se brojni restorani, gde možete uživati u čarobnom pogledu i ukusnoj hrani

Kada spominjem Perast, ne mogu a da ne pomenem brojne crkve koje krase ovaj gradić. Podizali su ih ugledni građani tog vremena u čast velikih svetaca. Prelepe palate, podignute tokom 18. i 19.veka, takođe su svedočenje zlatnog doba ovog primorskog mesta. U svojim starim zidinama, čuvaju istoriju, arhitekturu, beleže slike tog vremena i duh njihovih graditelja. Ponosni Peraštani utrkivali su se da veličinom i impozantnošću svojih građevina pokažu svu raskoš i bogatstvo koje su posedovali. Neke od tih palata danas prekrivaju krošnje, a neke su pretvorene u muzeje. Sve ih vredi obići.

Jedna od brojnih starovekovnih palata ovog primorskog mesta

Za kraj uživanja, degustaciju najlepših vina i ukusne hrane, moja preporuka je restoran Conte i istoimeni hotel, koji se nalaze u središnjem delu grada, u jednom od starih zdanja, gde se još uvek tradicionalno čuvaju simbolika i duh onog vremena. Na betonskoj terasi, tik do mora, zapljuskivali su me morski talasi dok sam uživala u čarobnom pogledu i pravim sicilijanskim špagetima.

Ljubazno osoblje restorana Conte rado će napraviti i dobru fotku za vas

Hotel Conte, Perast

Izvor fotografije: sharemontenegro.me

Naslovna i ostale fotografije: lične fotografije